0 EUR la 5.000 EUR

0 EUR la 500.000 EUR

Am gasit 0 rezultate. Vezi rezultatele
Rezultatul cautarii tale

COVID-19 impactul asupra pieței imobiliare rezidențiale

Posted by Administrator on 19 aprilie 2021
0

In perioada 2010 – 2019, creșterea anuală a PIB-ului României a înregistrat doar valori pozitive. Iar la sfârșitul anului trecut estimările au fost la fel de bune. Pandemia Covid imprevizibilă a condus la o schimbare economică globală. Incă din primele luni ale anului 2020 și a schimbat toate previziunile.

Criza COVID-19 a avut un impact semnificativ pe piața imobiliară rezidențială din această primăvară. Preocupările de sănătate și comenzile de ședere la domiciliu au condus la mai puțini cumpărători care caută case și la mai puțini vânzători dispuși să-și listeze proprietățile sau să permită străinilor să intre în casele lor în timpul unei pandemii.

S-au schimbat multe cu odata cu izbucnirea pandemiei care a lovit lumea în decembrie 2019. Pe fondul țărilor care aplică măsuri extreme pentru a contracara pandemia. Afacerile s-au oprit din plin, forțând agențiile monetare să reducă previziunile de creștere pentru economia globală.

În timp ce efectele adverse ale pandemiei sunt deja resimțite în întreaga lume. Apar opinii diferite cu privire la impactul COVID-19 asupra sectorului imobiliar. O urgență  in sectorul medial care a lansat forțat cel mai mare experiment de lucru la domiciliu la nivel global. Punând un semn de întrebare cu privire la relevanța spațiilor de locuit într-o lume post-coronavirus.

În ciuda recesiunii abrupte de la începutul primăverii, vânzările de case au revenit în vară. În același timp, criza sănătății a generat o taxă economică sub forma pierderii locurilor de muncă și a incertitudinii.

Temerile din cauza crizei locuințelor din 2007-09 persistă în mintea multora, deoarece unii proprietari s-au străduit să efectueze plăți ipotecare. Iar rata șomajului rămâne la maximuri istorice. Din cauza pandemiei, multe gospodării își reconsideră nevoile de locuințe. Deoarece casele lor au devenit înlocuitoare pentru birouri, școli, restaurante și facilități de recreere

Ce s-a întâmplat și de ce?

Vânzările de locuințe în aprilie și mai au scăzut la cele mai scăzute niveluri de la criza financiară și a locuințelor care a început în 2007. Mulți proprietari ezitând să vândă în urma pandemiei. Numărul caselor radiate a crescut cu peste 25% de la un an în urmă la începutul lunii martie până la începutul lunii aprilie.

Noile listări au scăzut, de asemenea, cu peste 40% în aprilie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Din cauza lipsei listărilor noi și a unui inventar deja redus, oferta de locuințe a scăzut la noi minime. Inventarul caselor de vânzare a scăzut cu 17% în aprilie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Au apărut mai multe semne de redresare, pe măsură ce vânzările cu amănuntul au înregistrat o creștere surprinzătoare de 2,1% anual în primele unsprezece luni ale anului, în timp ce lucrările de construcții au înregistrat o creștere impresionantă de la 17% la un an în perioada ianuarie-noiembrie. Mai mult, pentru 2021 se preconizează o creștere a PIB de 4,5%.

Volumul investițiilor României la sfârșitul primului semestru 2020. A fost cu 17% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. In principal datorită tranzacțiilor captate de impulsul creat în anul precedent. Bucureștiul a fost scena principală a activității tranzacționale, în timp ce o singură tranzacție a fost semnată într-un oraș regional.

Segmentul industrial și logistic a produs o performanță remarcabilă în 2020. Deoarece preluarea totală aproape s-a dublat față de cifrele din 2019. In timp ce noile livrări s-au ridicat cu o creștere anuală de 30%.

Sectoarele de birouri și comerțul cu amănuntul au fost mai afectate de pandemia Covid.

Ambele înregistrând scăderi în ceea ce privește oferta nouă. În consecință, mai multe proiecte de vânzare cu amănuntul și pe zona  birouri au fost suspendate. In timp ce majoritatea dezvoltărilor lansate au continuat așa cum era planificat.

Piața investițiilor a fost, de asemenea, solidă, în special în contextul CEE / SEE. Piața românească fiind singura care a înregistrat o creștere în 2020 față de 2019 (+ 28%).

In piața imobiliară, sectorul industrial a prezentat semne încurajatoare. Intrucât atât cererea, cât și oferta s-au situat la niveluri aproape similare comparativ cu primul trimestru al anului 2019. O tendință preconizată să continue în continuare.

Suntem de părere că piața imobiliară va continua să atragă interesul investitorilor în 2021. Interes generat de dinamica actuală a crizei sănătății, coroborată cu rata scăzută de ocupare a birourilor corporative din România

Compare Listings